Zajímavosti ze Svazu

Video: Možnosti rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ na obce a města

Jak jsme vás již informovali, novela rozšiřující pravomoci NKÚ jde na vládu s rozporem. Podívejte se na diskuzi v redakci Moderní obce s prezidentem NKÚ Miloslavem Kalou a naším výkonným ředitelem Pavlem Drahovzalem.

Svaz měst a obcí ČR prosadil zrušení povinných míst pro dvouleté děti v mateřských školách

Mateřské školy nebudou mít povinnost přijímat od 1. 9. 2020 dvouleté děti, tak rozhodli poslanci v pátek ve třetím čtení v Poslanecké sněmovně. Již v roce 2016 byl Svaz proti této povinnosti, která byla přijata na podkladě poslaneckého pozměňovacího návrhu.

Finalisté soutěže Vesnice roku 2018

V průběhu posledních dvou měsíců probíhala krajská hodnocení obcí, které se přihlásily do soutěže Vesnice roku. Každý kraj již nyní má svého finalistu, který postoupil do celostátního kola. Podívejte se na jejich seznam.

Zveřejňování osobních údajů a fotografií žáků na internetu – stanovisko ÚOOÚ
O postup v souladu s obecným nařízením GDPR se jedná, pokud jsou zveřejňovány nezbytné osobní údaje žáků na základě zvláštních předpisů za účelem plnění právní povinnosti. K tomuto zpracování není třeba souhlasu žáka, resp. zákonného zástupce. Pokud však dojde k využití osobních údajů žáků k jinému účelu,
Plán rozvoje sportu - nová povinnost obcí

Obce mají povinnost od 1. července 2018 v samostatné působnosti zhotovit pro své území plán rozvoje sportu a zajišťovat jeho provádění. Tato novela prošla bohužel bez výjimky pro všechny obce i přes mnohý odpor, proti tomuto návrhu se postavil i Svaz.

Kandidátní listiny do komunálních voleb a nový požadavek na obsah

V souvislosti s blížícím se termínem komunálních voleb upozorňujeme na nové ustanovení v zákoně o volbách do zastupitelstev obcí. Nově musí být na kandidátní listině u každého kandidáta uvedeno pohlaví.

Poradna pro obce

Každá členská obec může služeb Poradny pro obce využít až pětkrát ročně zdarma (jde o dosavadní průměr dotazů na jednu obec), a to opakovaně každý rok. Pětkrát do roka můžete položit svůj individuální písemný nebo telefonický dotaz nebo vyhledávat v databázi již zodpovězených dotazů.  Zřídit přístup můžete až 11 osobám z Vaší obce. Členská obec, která svých pět přístupů do Poradny pro obce vyčerpá, si může za úplatu zřídit rozšířený přístup do Poradny pro obce.

Matriky na malých obcích zachráněny

Praha, 29. května 2018 - K plánovanému rušení cca 450 matričních úřadů, které zvažovalo Ministerstvo vnitra ČR, nakonec nedojde. Každá obec si totiž bude moci sama zvážit, zda si tuto agendu bude chtít ponechat a nadále vykonávat. Dohodli se na tom dnes předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová s premiérem Andrejem Babišem a ministrem vnitra Lubomírem Metnarem.

Starosto, projektuj…

Prostřednictvím nově vytvořených webových stránek www.projektuj.smocr.cz chceme starostkám a starostům, ale i dalším uživatelům nabídnout určitý návod a poskytnout praktická doporučení, jak optimálně zajistit přípravu a následnou realizaci investičních akcí realizovaných v obcích. Celý proces přípravy a realizace akce je představen na dvou modelových řešeních – výstavba cyklistické stezky (liniové dopravní stavby) a výstavba mateřské školy (stavba objektu občanské vybavenosti). Zároveň si mohou návštěvníci webu na reálném příkladu uvedených projektů porovnat obecný popis a realitu již hotových projektů, které byly realizovány v obci Bukovno a ve městě Mladá Boleslav.

Publikace Komunitární programy a programy územní spolupráce EU

Publikace zpracovává programy Evropské unie, jako jsou tzv. komunitární programy EU a programy Evropské územní spolupráce, a nabízí přehled, kde a na jaké aktivity z těchto programů mohou obce a města čerpat finanční prostředky. Jednotlivé programy jsou doplněny o příklady projektů, které byly realizovány převážně českými městy a obcemi buď jako vedoucími partnery, nebo v pozici partnerů. Hlavním účelem prezentace příkladů projektů je nabídnout inspiraci a lepší představu o využitelnosti programů, a podpořit tak zapojení českých měst do projektů financovaných těmito programy. V publikaci je zpracováno 19 dotačních programů a 22 příkladů realizovaných projektů.

Dostávejte náš elektronický zpravodaj

Souhrnný přehled o novinkách na webu a často i něco navíc přináší náš elektronický zpravodaj. Určen je všem zástupcům členských obcí Svazu. K jeho odběru si prosím vytvořte svůj účet na našich stránkách.

Publikace ke stažení

Svaz vydává různé publikace.

V rámci projektu na podporu meziobecní spolupráce nedávno vyšla publikace „Meziobecní spolupráce – Inspirativní cesta, jak zlepšit služby veřejnosti“.

GDPR

24.01.2019 15:20

Stanovisko MF k souběhu funkcí pověřence a interního auditora

Ministerstvo financí, odbor Centrální harmonizační jednotka, vydalo stanovisko k souběžnému výkonu funkce zvláštního pověřence pro ochranu osobních údajů a funkce interního auditora. Úřad pro ochranu osobních údajů ponechává výklad této problematiky na Ministerstvu financí, jelikož oblast finanční kontroly a interního auditu spadá do jeho gesce.

Ministerstvo financí ve stanovisku říká, že interní auditor, který vykonává interní audit podle zákona o finanční kontrole, nemůže být jmenován pověřencem pro ochranu osobních údajů podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů. Pověřenec pro ochranu osobních údajů nemůže být organizačně začleněn do útvaru interního auditu nebo podřízen vedoucímu útvaru interního auditu nebo internímu auditorovi.

V rámci svých pracovních úkolů by měl mít interní auditor přístup ke všem informacím, záznamům, dokladům, systémům, operacím, zaměstnancům a k veškerému majetku orgánu veřejné správy a dále je mu také umožněno nahlížet do informačních systémů, smluv, faktur a další dokumentace orgánu veřejné správy, které obsahují osobní údaje. Interní auditor tudíž shromažďuje, zaznamenává, ukládá, používá, zpřístupňuje a šíří osobní údaje. Oproti tomu základním úkolem pověřence je poskytování poradenství, ověřování souladu s právními předpisy upravujícími ochranu osobních údajů, posuzování vlivu připravovaných opatření na ochranu osobních údajů a spolupráce s dozorovým úřadem. V případě sloučení funkce interního auditora a pověřence pro ochranu osobních údajů se pověřenec dostává do střetu zájmu, protože jako interní auditor plní úkoly, u kterých v široké míře zpracovává osobní údaje a jeho činnost by měla být podřízená nezávislému a objektivní posouzení pověřence pro ochranu osobních údajů. Ve sloučené pozici může mít pověřenec zájem jako interní auditor na určitém způsobu zpracování osobních údajů. Jeho poradenská činnost a doporučení v tomto případě nebude naplňovat požadavek obecného nařízení plnit své povinnosti a úkoly nezávislým způsobem.

Ve stanovisku se dále uvádí, že v praxi může nastat situace, kdy činnost pověřence pro ochranu osobních údajů bude prověřována interním auditorem a dle názoru interního auditora nebude pověřenec postupovat v souladu s právními předpisy nebo vnitřními směrnicemi orgánu veřejné správy. V tomto případě interní auditor předloží vedoucímu orgánu veřejné správy doporučení k přijetí opatření k nápravě zjištěných nedostatků. Bude-li funkce pověřence a interního auditora sloučena, ověření interního auditora nebude objektivní a nezávislé, tak jak to stanoví § 28 odst. 2 zákona o finanční kontrole. Zároveň bude porušeno ustanovení § 29 odst. 4 zákona o finanční kontrole, které zakazuje pověřovat interního auditora úkoly, které jsou v rozporu s nezávislým plněním jemu stanovených úkolů.  Právní úprava zaručuje internímu auditorovi a pověřenci pro ochranu osobních údajů nezávislé postavení a vylučuje střet zájmů. Tato nezávislost je zaručená pro tyto funkce samostatně. V případě jejich sloučení nebude požadavek na zajištění nezávislosti naplněn ani u jedné z nich.

Neslučitelnost těchto dvou funkcí se vztahuje pouze na obce, které mají dle zákona o finanční kontrole povinnost zřídit útvar interního auditu, což jsou obce, které mají více než 15 000 obyvatel a v ČR jich bylo k 1. lednu 2018 celkem 89. Zákon o finanční kontrole také nestanovuje žádné sankce za porušení ustanovení upravující interní audit, sankce ale stanovuje obecné nařízení GDPR za porušení povinnosti, aby pověřenec nevykonával úkoly, které by mohli vést ke střetu zájmů, píše se v závěru stanoviska.

Celé znění stanoviska Ministerstva financí naleznete v příloze.

Naše akce

Mezinárodní poradenské
centrum obcí

Partnerská asociace